طبق پرسش و پاسخ رسمی نظام فنی و اجرایی کشور، اقلام فاکتوري قیمت جدید محسوب شده و تعیین قیمت آنها تابع ماده 29 شرایط عمومی پیمان میباشد.
درخصوص اقلام فاکتوری، تعریف مشخصی در فهرستبها و بخشنامههای سازمان برنامه و بودجه دیده نمیشود؛ با این حال از مصادیق به کار رفته در این نشریات، اینگونه به ذهن متبادر میگردد که، پرداخت هزینه مربوط به اقلام فاکتوری ناظر به مرحلهی اجرای پیمان میباشد و اگرچه میتوان برخی از هزینههای این اقلام را در زمان تهیه برآورد اجرای کار و بهمنظور تدوین و درج در اسناد مناقصه پیشبینی نمود، لیکن به دلیل خصوصیت ویژه آنها، در عین حالی که، خارج از قالب فهرستبهای واحد پایه منضم به پیمان یا فهرستبهای واحد پایهای که قیمت پیمان مأخوذ از آن است، قرار میگیرند، مقررهگذار به صورت استثنائی آنها را در دستههای پیشگفته طبقه بندی ننموده و لفظ «فاکتوری» را برای آنها اختیار نموده است. پس همین استثنائی بودن امر، نیازمند تصریح و تبیین مصادیق اقلام فاکتوری از سوی وی و تفسیر مضیق پیرامون ماهیت آنهاست. به طور نمونه «بند ۱۰» کلیات فهرستبهای واحد پایه رشته ابنیه (سال ۱۳۹۶) بیان میدارد «در فصلهای کارهای فولادی سبک، کارهای آلومینیومیو کارهای چوبی، تهیه یراق آلات به عهده پیمانکار است؛ هزینه تهیه و حمل یراق آلات بر اساس فاکتور فروش مورد تأئید کارفرما با اعمال ضریب بالاسری به پیمانکار پرداخت میشود.»
از این رو اقلام فاکتوری، ناظر به کالا بدون عملیات اجرایی و یا با عملیات اجرایی محدود به نصب و راهاندازی است به نحوی که نسبت هزینه نصب به هزینه خرید بسیار پایین باشد و یا نصب و راه اندازی جزئی ناچیز (از حیث وزن ریالی) از فرآیند خرید محسوب گردد. قیمت متناظر با اقلام فوق را قیمت فاکتوری مینامند.
- محمد رضا محمودی answered 2 سال ago
- You must login to post comments
Please login first to submit.