HPL یک پانل تزئینی است که در ابعاد مختلف و ضخامت های متنوع (۲ الی ۲۵ میلیمتر) عرضه می گردد. پانل HPL از لایه های متعدد کاغذ کرافت تشکیل می شود. لایه های کاغذ کرافت و روکش روئین سطح پانل هنگام تولید به رزین های ترموست آغشته شده و تحت دما و فشار بالا به یک ورق متراکم با ساختاری یکپارچه تبدیل می گردد. دوام و مقاومت شیمیایی بالا و چسبندگی سریع و پایدار رزین های مصرفی موجب پیوند غیر قابل برگشت و گسست ناپذیر لایه های مختلف پانل می شود. از موارد مصرف پانل های HPL در صنعت ساختمان، می توان به اجرای نمای خشک، تزئین دیواره های داخلی ساختمان، آراستن آسانسور و ساخت کابینت های آشپزخانه اشاره کرد. پانل HPL در صنایع دیگری همچون خودرو سازی و واگن سازی نیز کاربرد فراوان دارد . HPL که مخفف (High Pressure Laminate) است نام صفحاتی می باشد که از ترکیب لایه های سلولزی و رزین های فنولیک به وجود می آید. این ترکیب پس از قرار گرفتن در دمای بالای °C180 و فشار bar80 تبدیل به صفحاتی محکم با مشخصات فنی ویژه می گردد. سطوح نهایی این صفحات توسط لایه های رنگین و پوشش ضد خش پوشانده می شود.
صفحات HPL کاربرد وسیعی در زمینه های گوناگون دارد. برای پوشش های داخلی و خارجی ساختمان ها استفاده از ورق هائی با ضخامت ۱۰-۶ میلیمتر معمول است.
استفاده گسترده از صفحات HPL در محیط هایی مانند:
- نمای خارجی و داخلی ساختمان ها
- سرویس های بهداشتی عمومی
- ورزشگاه ها
- بیمارستان ها
- آزمایشگاه ها و …
به دلیل ویژگی های برجسته این جنس بی نظیر است.
ویژگی های پانل های HPL
پانل های HPL طرح چوب امکانات وسیعی را برای طراحی نما و سایر قسمت های ساختمان مانند دیوارهای لابی، آسانسور، استخر و غیره فراهم می کند. پانل های طرح چوب گرمای چوب طبیعی را القا می کند و حس طبیعت را در ذهن ببیننده زنده می کند. نصب آسان و سریع، عدم تغییر رنگ در برابر اشعه یو وی، وزن سبک، عدم نیاز به نگهداری، خواص ضد خش و شستشوی آسان از جمله ویژگی های این محصول به حساب می آید .
۱ – مقاومت در برابر عوامل جوی
صفحات HPL در مقابل نور خورشید، باران (باران های اسیدی) و رطوبت مقاوم است و رنگ آن طبق کلاس بندی ۴ و ۵ استاندارد (Aɸ۲ɸ۱۵- ۱۵۰) از ثبات مطلوبی برخوردار است. تغییر ناگهانی دما از cˆ۸۰+ تا cˆ۲۰- تأثیری بر این ضخامت نمی گذارد. نمای HPL در برابر هوای آلوده شهرهای بزرگ پایدار است و گازهای ناشی از آلودگی های محیطی هیچ تغییری در شکل ظاهری آن ایجاد نمی کند.
۲ – نمای بی نیاز از شستشوی مداوم
سطح بدون خلل و فرج و خاصیت آنتی الکترواستاتیک HPL مانع خاک گرفتگی و لک شدن آن در نما می گردد. همچنین مواد شیمیایی بکار رفته در تمیزکننده های معمولی بر روی HPL بی تأثیر است.
۳ – خاصیت خش ناپذیری
وجود لایه ملامینه نهایی در صفحات HPL عامل مقاوم شدن این صفحات در مقابل خش پذیری است.
۴ – مقاومت مکانیکی
ترکیب مقاومت خمشی و قابلیت ارتجاعی سبب مقاوم شدن ورق های HPL در برابر ضربه های وارده می گردد. از اینرو در نمای ساختمان، سطوح در مقابل فشارهای گوناگون از جمله فشار باد از خود عکس العمل خوبی نشان می دهد.
۵ – آتش سوزی
ورق های HPL در برابر آتش سوزی تا cˆ۱۶۰ مقاوم است، ذوب نمی گردد، منفجر نمی شود و به خودی خود نمی سوزد (self extinguish) و به ویژه گازهای تولیدی در اثر سوختن آن از نظر خطرناکی (Toxic) در حد پایین است.
پوشش نمای داخلی ساختمان
با استفاده از صفحات HPL قابلیت طرح های متنوع و بدیع برای پوشش نماهای داخلی فراهم می گردد. این ویژگی علاوه بر استحکام، زیبایی و جذابیت محیط داخلی را تضمین می نماید. بهره گیری از طرح ها و رنگ های گوناگون امکان برقراری هارمونی بین پوشش محیط و مبلمان را ایجاد می کند.
برسی نمونه می توان با استفاده از صفحاتی با رنگ و طرح چوب ضمن حفظ جلوه طبیعی، آسیب پذیری و نقاط ضعف چوب (نظیر جذب آب و موریانه خوردگی و …) را حذف نمود. از جمله فاکتورهای بسیار مهم فضاهای داخلی حفظ سلامت و بهداشت آن است. خاصیت آنتی باکتریال و آنتی الکترواستاتیک و قابل شستشو بودن پوشش های HPL امکان پاکیزگی محیط را فراهم می سازد. بدین لحاظ استفاده از این صفحات در محیط های تمیز (Hygiene) مانند آزمایشگاه ها، بیمارستان ها، رستوران ها و سرویس های عمومی بسیار مرسوم است.
دستور العمل نصب پنل های HPL
۳ روش برای نصب پنل های HPL در نما وجود دارد:
- روش نصب با پیچ یا پرچ نمایان (یا fix)
- روش نصب با چسب
- روش نصب با سیستم هنگ
مراحل نصب
فاز اوّل – محاسبات
فاز دوّم – آهن کشی نما
فاز سوّم – نصب لامل های آلومینیومی
فاز چهارم – پوشش سطح زیرسازی
فاز پنجم – برش و نصب پنل ها
نصب صفحات HPL در محیط های داخلی
۱ – نصب متحرک
استفاده از پروفیل های خاص آلومینیومی این امکان را فراهم می آورد تا بتوان ضخامت HPL را براحتی نصب و پیاده نمود. دسترسی به تأسیسات پشت پوشش در این روش بسیار سهل است.
۲ – نصب چسبی
ابتدا با نصب پروفیل های مخصوص آلومینیومی بر روی دیوار سطحی تراز ایجاد شده و سپس ضخامت HPL به کمک چسب مخصوص بر روی آن ها چسبانده می شود.
پوشش نمای خارجی ساختمان
برتری مشخصات فنی ضخامت HPL و همگامی آن با تکنولوژی روز جهان، توجه معماران پیشرو را به خود جلب کرده و آن را به مشابه جایگزینی مناسب و بی رقیب برای پوشش نمای خارجی ساختمان ها انتخاب نموده اند. اساس اجرای این نما به روش نصب خشک انجام می پذیرد.
سیستم نصب خشک
وجود فضای خالی بین دیوار بنا و قطعه نصب شده، عمل مهمی در کاهش عبور سرم و گرما به داخل ساختمان می باشد. به علاوه با افزودن جداره ایزولاسیون به این فضا می توان نتایج بسیار بهتری از نظر عایق حرارتی و صوتی کسب نمود. جلوگیری از تعرق پشت صفحات پوشش نما از دیگر خواص نصب خشک است (Rains creen)
نحوه ی نصب در نمای ساختمان
بر حسب موقعیت های خاص می توان از انواع روش های نصب بهره گرفت.
- نصب با اتصال قابل رویت – ضخامت HPL توسط پیچ های مخصوص که در پوشش هم رنگ نما دارد به زیرسازی محکم می گردد.
- نصب چسبی – ضخامت HPL توسط دو نوع چسب مخصوص بر روی زیرسازی محکم می گردد.
- نصب قابل تنظیم – ضخامت HPL توسط پروفیل آلومینیومی قابل تنظیم بر روی زیرسازی نصب می گردد.