Clicky
Skip to main content
عمومی

مقایسه پوشش آرملات و اپوکسی

توسط ۲۶ اسفند ۱۳۹۵بدون دیدگاه

نقاط قوت اپوکسی در برابر آرملات

۱ – یکپارچگی سطح

از آنجائیکه روکش اپوکسی یک رویه کاملاً یکپارچه و بدون درز بدست می‌دهد، لذا در مواردی که یکپارچگی سطح مورد توجه است، کاربرد اپوکسی ضروری است. در این موارد باید از عدم حرکت پانل‌ها نسبت به یکدیگر کاملاً مطمئن بود یا از ماستیک‌های اپوکسی استفاده نمود ضمن آنکه انبساط و انقباض حرارتی اپوکسی باید در فصول مختلف مد نظر قرار گیرد. درحالیکه مبحث درزبندی و اجرای پانل به پانل یکی از مشکلات اجرای آرملات است.

۲ – سهولت در شستشو

آرملات قابلیت شستشو با آب و تمیز شدن با تمیز‌کننده‌های معمولی را دارد ولی در صورتیکه در مکانهای بهداشتی نیاز به شستشو با اسیدهای ضعیف باشد اپوکسی مقاومت بیشتری را دارا است و لذا در مواردی که بهداشت محیط، نظافت مرتب کف را الزام‌آور نماید، این گزینه قابل بررسی و تأمل است.

۳ – ضخامت کمتر

در مواردی که ارتفاع نهایی سطح با محدودیت روبه‌رو است، گزینه اپوکسی با ضخامتی که حداکثر ۴ میلیمتر می‌باشد مشکل موجود را حل می‌نماید. این در حالی است که ضخامت روکش آرملات برروی بتن تازه بین ۱ تا ۲ سانتیمتر بوده و چنانچه بستر کار، بتن قدیمی باشد کل ضخامت مورد نیاز به بیش از ۱۰ سانتیمتر افزایش می‌یابد.

۴ – زیبایی و تنوع رنگی

با توجه به آنکه اپوکسی پایه رزینی دارد قابلیت ساخت رنگ‌های متنوع را دارا می‌باشد. در حالیکه آرملات که پایه سیمانی دارد، دارای طیف رنگی محدودتری می‌باشد. علت این مسأله آن است که برای تهیه آرملات رنگی از رنگ‌دانه‌های (pigment) معدنی استفاده می‌شود.

۵ – مقاومت شیمیائی

رویه‌های اپوکسی دارای مقاومت مناسب شیمیائی در برابر انواع مواد شیمیائی از اسیدها تا بازهای ضعیف می‌باشند. لذا در پروژه‌هائی که احتمال خوردگی کف وجود دارد، لازم است به جای آرملات از اپوکسی استفاده شود. در عین حال باید یادآوری نمود که این مقایسه نسبی بوده و روکش‌های آرملات نیز در برابر عوامل شیمیائی دارای مقاومت خوبی هستند. انتخاب گزینه در این مورد بستگی به درجه خورندگی مواد شیمیائی دارد.

۶ – مقاومت در برابر آب سطحی

رویه آرملات در مقابل جریان آب سطحی به تدریج تخریب می‌گردد در حالیکه اپوکسی دارای مقاومت خوبی در برابر آب می‌باشد.

۷ – قابلیت ترمیم‌پذیری موضعی

چنانچه در یک کفپوش آرملات، یک ضایعه موضعی به وجود آید، برای بر طرف ساختن آن لازم است عملیات ترمیم هم در سطح گسترده و هم در عمق زیاد (حتی تا بستر بتن قدیمی) انجام شود. درحالیکه رویه چند میلیمتری اپوکسی را می‌توان به راحتی در همان موضع تخریب شده، مرمت کرد.

۸ – چسبندگی عالی به بتن

آرملات در صورت اجرای همزمان با بتن چسبندگی بالائی با بستر زیرین دارد و به صورت یکپارچه عمل می‌نماید ولی چنانچه قرار باشد رویه‌های آرملات برروی بتن قدیمی اجرا شوند، حتی اگر ضخامت آرملات را به بیش از ۲ سانتیمتر افزایش دهیم و حتی اگر از بهترین چسب‌ها استفاده نمائیم همیشه امکان جداشدگی آرملات از سطح زیرین و تابیدگی رویه آرملات(Curling) وجود دارد.در حالیکه روکش‌های اپوکسی به راحتی به بستر بتنی تمیز و سالم می‌چسبند. در مورد کف‌های قدیمی می‌بایست از عدم آلودگی شیمیائی و روغنی کف اطمینان حاصل نمود.

۹ – مقاومت و قابلیت شستشو در برابر لکه‌های نفتی

لکه‌های نفتی را به راحتی نمی‌توان از روی سطح آرملات محو نمود در حالیکه با استفاده از حلال‌های مناسب می‌توان این لکه‌ها را از روی سطح اپوکسی شده حذف کرده و زیبائی اولیه را به آن بازگرداند.

۱۰ – خاصیت ارتجاعی

کفپوش اپوکسی به طور کلی بسیار انعطاف‌پذیرتر از آرملات می‌باشد. این خاصیت ارتجاعی، اپوکسی را قادر می‌سازد که دارای کارکردهای خاصی باشد.

۱۱ – حساسیت کمتر در برابر گرد و غبار

کفپوش‌های اپوکسی به طور کلی dust free بوده و گرد و غبار را جذب نمی‌کنند. در محیط‌های تولیدی که لازم است محیط عاری از گرد و غبار باشد و این مسأله یک اولویت است، استفاده از رویه اپوکسی گریز‌ناپذیر است.

۱۲ – مقاومت خمشی بالاتر

اصولاً کفپوش‌های اپوکسی نقطه ضعف بتن در تحمل بارهای خمشی و کششی را جبران کرده و قادرند تنش‌های خمشی را حتی تاN/mm 255 تحمل نمایند. حداکثر تنش‌ خمشی قابل تحمل برای کفپوش آرملاتN/mm 210 می‌باشد. در این مورد باید به ضخامت کم روکش اپوکسی توجه نمود و اصولاً پوشش‌های بتنی تنش‌ها را به لایه‌های پائین‌تر منتقل می‌نمایند و لذا بستر زیرین نیز باید تاب تنش‌های وارده را دارا باشد.

برتری های آرملات در مقابل اپوکسی

۱- هزینه

هزینه اجرای یک لایه اپوکسی به ضخامت ۱ میلیمتر اندکی بیش از دو برابر یک لایه آرملات به ضخامت ۱ سانتیمتر می‌‌باشد. این در حالی است که اگر فرض کنیم در بسیاری از پروژه‌ها نیاز به ضخامت بین ۱ تا ۴ میلیمتر اپوکسی می‌باشد، نسبت این هزینه‌ها به عددی بین ۲ تا ۵ برابر افزایش می‌یابد.

۲ – مقاومت سایشی

به تجربه ثابت شده است که در محیط‌های صنعتی که در آنها چرخ‌های سنگین تردد می‌نمایند و در معرض سایش زیادی قرار دارند روکش‌های آرملات کارکرد بهتری نسبت به روکش اپوکسی دارند. به طور کلی کاربرد روکش‌های اپوکسی که ظاهری زیبا و لطیف دارند (و البته در عین حال ممکن است خصوصیات مکانیکی بالایی نیز داشته باشند) با محیط‌های خشن صنعتی سازگاری زیادی ندارد.

۳ – بهره‌برداری و نگهداری

روکش‌های اپوکسی نیاز به مراقبت و نگهداری جدی و دقیق دارند. عملیات نظافت آنها باید به طور مرتب انجام شود و نقاط آسیب دیده در اسرع وقت ترمیم گردند. با توجه به آنکه در کشور ما هنوز فرهنگ استفاده و بهره‌برداری از کفپوش‌ها عمومیت نیافته و بسیاری از مدیران از اهمیت آن غفلت می‌ورزند می‌توان گفت در مواردی که مسأله «نگهداری و مراقبت» از اهمیت اساسی برخوردار باشد می‌توان به جای اپوکسی روکش آرملات را توصیه نمود که در مجموع حساسیت کمتری در این زمینه دارد.

۴ – شرایط محیطی زمان بهره‌برداری

یکی از نقاط ضعف روکش‌های اپوکسی آن است که در ساختگاههایی که در حین فرایند تولید با دماهای بالاتر از۵۰-۶۰ درجه سرو کار داریم، رویه اپوکسی با توجه به جنس و ماهیت مصالح آن، شروع به نرم‌شدن و ذوب شدن می‌کند و لذا دارای یک نقطه ضعف اساسی نسبت به آرملات در این مورد است.

۵ – مقاومت در برابر اشعه U.V

اصولاً آرملات قابلیت اجرا در محیط‌های باز، در معرض تابش نور خورشید و شرایط جوی مختلف را دارا است، در حالیکه اپوکسی‌ها فاقد این خصوصیت هستند.

۶ – اجرا بر بستر مرطوب

رویه‌های اپوکسی را نمی‌توان بر بستر مرطوب اجرا نمود. بلکه باید قبل از اجرای آن سطح بستر را کاملاً خشک باشد تا شرایط چسبندگی بین لایه اپوکسی و بستر زیرین فراهم شود. به این منظور حداقل باید۲۸ روز از عمر بتن اصلی سپری شده باشد تا بتوان یک لایه اپوکسی را روی آن اعمال نمود. حساسیت آرملات در مورد این مسأله بسیار کمتر است

۷ – مقاومت فشاری

مقاومت فشاری رویه‌های آرملات بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع از رویه‌های اپوکسی بالاتر است.

۸ – حساسیت در برابر از دست دادن ظاهر اولیه

رویه‌های اپوکسی اگرچه ممکن است بارناشی از تردد چرخ‌های سنگین و یا غلطیدن و کشیده‌شدن اجسام سنگین را تحمل نمایند ولی با ایجاد تغییرات ظاهری بر بستر آنها ممکن است این احساس را بوجود آورند که از حیز انتفاع ساقط شده‌اند. اما روکش‌های آرملات در اینگونه موارد دارای حساسیت کمتری هستند تغییر شکل و ظاهر سطح آنها چندان به چشم نمی‌آید

۹ – قابلیت اشتعال

یکی از نقاط ضعف اپوکسی قابلیت اشتعال آن است. اما کفپوش آرملات در برابر حرارت و اشتعال مقاومت بسیار بالاتری دارد.

ارسال پاسخ

نرم افزار محاسبه تاخیرات ناشی از تاخیر در پرداخت صورت وضعیت ها
براساس بخشنامه شماره 11082/54/5090-1 مورخ 1360/09/02 سازمان برنامه و بودجه کشور
نرم افزار محاسبه تاخیرات ناشی از تاخیر در پرداخت صورت وضعیت ها
براساس بخشنامه شماره 11082/54/5090-1 مورخ 1360/09/02 سازمان برنامه و بودجه کشور